Vermut

Vermut

15 Jun 2022
  • Сподели:

Vermut je ojačano vino, aromatizovano raznim biljnim sastojcima (korenje, cveće, bilje i začini).

 

Vermut se pravi od širokog spektra vinskog grožđa iz različitih vinskih regiona sa nizom uslova uzgoja i berbi. Vino se pretvara u vermut tako što se aromatizuje botaničkim sastojcima, a zatim se pojačava malom količinom destilovanog alkohola poput rakije.

 

Vina obično odležavaju i čine najmanje 75 procenata mešavine. Pravljenje vermuta je strogo čuvan proces. Postoji mnogo proizvođača i svaki koristi sopstveni recept za biljke, uključujući kamilicu, korijander, encijan, kleku, šafran, žalfiju i pelin. Neki vermut se završava odležavanjem nekoliko nedelja ili meseci.

 

Vermut se tradicionalno pravi u dva glavna stila: suvi vermut i slatki vermut.

 

Slatki vermut – Rosso, Bianco

 

Slatki vermut obično dolazi iz Italije, sladak je, začinjen i biljni, a koristi se u koktelima poput Menhetna i Negronija.

 

Antonio Benedetto Carpano iz Torina, napravio je prvi slatki vermut 1786. godine

 

Slatki vermuti su često srednjeg tela sa malo tanina i imaju arome, začina, vanile, karamele, kakaa i začinskog bilja. Pošto ukusi i slatkoća mogu biti tako široki, najbolje je probati veliki broj kvalitetnih vermuta da biste pronašli svoj omiljeni.

 

Suvi vermut- Dry, Bianco

 

Suvi vermut, poreklom je iz Francuske i poznato je da se koristi za pravljenje Martinija. Prvi put se pojavio 1813. godine, a kreirao ga je Joseph Noilliy u Francuskoj.

 

Ovi vermuti su laganog tela, sa malo tanina i mogu imati cvetne, biljne i voćne note i profil ukusa sa ohrabrujućim suvim završetkom.

 

Arome i ukusi vermuta mogu se uveliko razlikovati u zavisnosti od stila i proizvođača.

I suvi i slatki vermut su odlični aperitivi. Služe se ohlađeni u koktel čaši, sa dodatkom limuna ili pomorandže koji pomažu da se otkriju njegovi ukusi.

 

Vermut se prvobitno prodavao u medicinske svrhe, a zatim je postao proslavljeni aperitiv, serviran samostalno ili sa dodatkom citrusa.

Kao i većina žestokih pića, nisu svi vermuti jednaki. Kao i kod viskija, tekile ili džina, kvalitet vermuta čini veliku razliku u ukusu. Posebno u koktelima sa minimalnim sastojcima, ukusi i arome vermuta se ističu i mogu napraviti ili razbiti piće.

 

Iako se danas širom sveta proizvodi čitav niz zanatskih vermuta, neki od najpoznatijih brendova su: , Martini, Antica Formula, Carpano, a u poslednje vreme vrlo popularan je postao i vermut brenda Mancino

 

Poznati kokteli sa vermutom

 

Martini

 

Sastojci

60 ml votke Beluga ili džina Citadelle

1 kašika suvog vermuta

Maslina ili kora od limuna, za ukras

 

Priprema

Pomešajte džin ili votku, suvi vermut, malo leda i stavite ih u šejker za koktele da se sjedine.

 

Procedite u ohlađenu čašu za martini. Poslužite uz maslinu na štapiću za koktel ili koru limuna.

 

 

Vermouth & soda

 

Sastojci

led

50 ml vermuta (crveni, beli ili roze)

gazirana voda, za dopunjavanje (oko 200 ml)

Za ukras

3 zelene masline, nabodene na koktel štapić

kriška limuna

 

Priprema

Napunite čašu sa ledom, zatim sipajte vermut i dolijte gaziranom vodom. Ukrasite maslinama na štapiću i kriškom limuna.

 

 

 

Classic negroni


Sastojci

25 ml džina Whitley Neil

25 ml slatkog vermuta

25ml Campari

led

Kriška pomorandže


Priprema

Sipajte džin, vermut i Campari u čašu ili bokal za mešanje sa ledom. Dobro promešajte dok spoljašnjost čaše ne postane hladna.


Procedite u čašu i dodajte malo svežeg leda i ukrasite kriškom narandže.

 

 

Manhattan


Sastojci

75 ml burbona Buffalo Trace

15 ml slatkog vermuta

15 ml ekstra suvog vermuta

2 crtice bitera Angostura

led

 

Priprema
Sipajte sve sastojke u čašu za mešanje, dodajte kockice leda i promešajte. Kada se postigne željeno razblaživanje, procediti u martini čašu.

 

Ukrasite koricom pomorandže.

 

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code