Nikka – Japanski viski koji spaja tradiciju i strast

Nikka – Japanski viski koji spaja tradiciju i strast

2 November 2025

Kada se govori o  japanskom viskiju, većina ljubitelja ovog pića pomisli na savršen spoj preciznosti, tradicije i duboke posvećenosti zanatu. U ovoj priči se ističe Nikka – brend koji je oblikovao istoriju japanskog viskija, i koji stoji rame uz rame sa najvećim svetskim brendovima. Iza svakog gutljaja Nikka viskija krije se priča o neverovatnoj viziji jednog čoveka, o spoju Istoka i Zapada i o neumornoj potrazi za savršenstvom.


Masataka Taketsuru

 

Početak priče – Masataka Taketsuru, čovek koji je doneo Škotsku u Japan


Nikka viski ne bi postojao bez Masatake Taketsurua, čoveka koji je posedovao izuzetnu strast prema viskiju. Rođen u Hirošimi 1894. godine, Taketsuru je poticao iz porodice koja je proizvodila sake, tradicionalno japansko pirinačano vino. Međutim, njega je privlačio novi svet – svet viskija, pića koje je u to vreme bilo sinonim za sofisticiranost i prestiž koja dolazi sa Zapada.

Vođen radoznalošću, Taketsuru je otišao u Škotsku 1918. godine, gde je upisao studije hemije na Univerzitetu u Glazgovu. Dosta vremena je provodio u poznatim škotskim destilerijama brižljivo proučavajući složeni proces nastanka viskija. Tokom boravka u Škotskoj, upoznao je Ritu Cowan, ženu koja je postala njegova životna saputnica i inspiracija. S obzirom na velike kulturološke razlike, njihov brak je za to vreme bio veoma neobičan i nekonvencionalan. Međutim, bez obzira na sve prepreke, njihova ljubav je opstala, i tako postala simbol uzvišenosti, snage i posvećenosti. Kada se 1920. godine Taketsuru sa svojom škotskom nevestom vratio u Japan, sa sobom je poneo ne samo znanje i beležnice pune zapisa i recepata, već i duh škotske tradicije koji će postati temelj japanskog viskija.


Od snova do stvarnosti – osnivanje Nikka destilerije


Shinjiro Torii
, osnivač kompanije Suntory, angažovao je Taketsurua da napravi prvi japanski viski, što se i dogodilo 1924. godine destileriji Yamazaki. Međutim, san  Masataka Taketsurua je bio da kreira piće koje će potpuno odražavati njegovu filozofiju – a to je bio viski sa dušom. Taj san se ostvario 1934. godine, kada je osnovao svoju destileriju pod imenom Dai Nippon Kaju, što u pravodu znači „Velika japanska kompanija za sokove od voća“. Da, Taketsuru je u početku proizvodio voćne sokove kako bi finansijski opstao, sve dok njegov viski nije bio zreo i spreman za distribuciju. Naziv Nippon Kaju je kasnije skraćen u Nikka. Ostalo je istorija.


Yoichi


Prva destilerija, Yoichi, izgrađena je na ostrvu Hokaido – mestu koje je Taketsuru izabrao zbog slične klime i uslova kao u Škotskoj. Tamošnji hladni vetrovi, čista voda i morski vazduh dali su Nikka viskiju prepoznatljiv karakter: nadimljen, bogat i robustan.


Miyagikyo


Godine 1969. osnovana je i druga destilerija, Miyagikyo, smeštena u planinskoj oblasti blizu grada Sendai. Za razliku od Yoichija, viski iz Miyagikyo destilerije je nežniji, elegantniji, bogat voćnim aromama. Spoj ova dva stila postao je zaštitni znak Nikka brenda.

 

Nikka From The Barrel

 

Raznolikost ukusa i stilova


Nikka danas proizvodi širok spektar viskija, od blended varijanti do single malt izdanja, a svaka boca odražava jedinstvenu filozofiju balansiranja između snage i suptilnosti.

Nikka From The Barrel je jedan od najpoznatijih proizvoda brenda. Ovaj blend, flaširan na 51,4% alkohola, poznat je po svojoj dubini i kompleksnosti, u kojoj se prepliću note karamele, začina, dima i sušenog voća.

Za ljubitelje čistog izraza pojedinačnih destilerija, tu su Yoichi Single Malt i Miyagikyo Single Malt, koji savršeno prikazuju kontrast između robustnog karaktera sa severa i delikatne elegancije viskija koji potiču sa planina.

Nikka takođe eksperimentiše sa inovativnim izrazima poput Nikka Coffey Grain i Coffey Malt, proizvedenim pomoću Coffey destilacionih kazana, u kojima nastaje viski sa kremastim, gotovo egzotičnim aromama.


Nikka

 

Nikka danas – nasleđe koje traje


Danas, skoro čitav jedan vek nakon Taketsuruove istorijske posete u Škotskoj, Nikka je globalno priznato ime koje osvaja najviše ocene na svetskim takmičenjima, dok je ljubitelji viskija širom sveta cene zbog autentičnosti i izraženog karaktera. Brend je i dalje veran filozofiji svog osnivača – da se viski ne pravi brzo, već brižljivo i pažljivo, s velikim poštovanjem prema svakoj fazi u ovom ,,alhemijskom procesu”.


nikka old whisky

 

Zaključak – više od pića, Nikka je simbol strasti


Nikka nije samo viski; to je priča o ljubavi, istrajnosti i spoju dve potpuno različite kulture. U svakom njenom gutljaju oseća se škotska tradicija oplemenjena japanskom disciplinom i perfekcionizmom, a svaka kap priča priču staru gotovo stotinu godina. Zato Nikka nije samo piće za uživanje, već i podsetnik da se veliki snovi ostvaruju samo onda  kada im se prepustimo čitavim srcem.

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express