Vodka ili votka? I sve što niste znali o njoj

Vodka ili votka? I sve što niste znali o njoj

7 Mart 2022
  • Сподели:

 

Votka je bezbojno destilovano piće bez određene arome ili ukusa, a može imati od 40 do 55 procenata alkohola. Zahvaljujući izuzetno neutralnom sastavu, votka se odlično slaže sa hranom bogatijeg ukusa kao što su biftek, kavijar, sir, kiseli krastavci i dimljeni losos.

 

Pitanje koji se najčešće postavlja vezano za ovo piće je da li se kaže “votka” ili “vodka”.

 

Kako ovo piće potiče iz Rusije, u ruskom jeziku je pravilno napisati Vodka, ali je u srpskom jeziku usled jednačenja suglasnika po zvučnosti pravilno napisati Votka. 

 

Votka Stolichnaya

 

Stvari koje niste znali o istoriji votke:

 

1. Reč „Votka“ je izvedena iz slovenskog

Baš kao i viski, votka je reč sa međunarodnim korenima. „Vodka“ potiče od slovenske reči „voda“ što znači voda. To je zato što se votka prvenstveno sastoji od vode i etanola. Ostali derivati votke uključivali su poljsku „vodku“ i rusku „akua vitae“ (što znači voda života).

 

2. Votka se koristila kao lek u 11. veku

U 11. veku bilo je uobičajeno kupovati votku u apoteci. To je zato što se votka nekada prodavala kao „čudesan lek“ koji je mogao da izleči razne bolesti.

 

3. Votka je poreklom iz Evrope

Iako je tačno poreklo votke još uvek nepoznato, možemo biti sigurni da je prvi put proizvedena u Poljskoj i Rusiji u 9. veku. Prva zabeležena destilerija votke nalazila se u Hilnovsku u Rusiji 1174. godine, sa oko 14% alkohola.

 

4. Votka nije uvek bila bez ukusa

Aroma votke koju sada poznajemo je sirova i oslanja se na njene prirodne arome da bi imala dobar ukus. U 8. veku, nečistoće su često ostajale tokom procesa destilacije. U pokušaju da ovo prikriju, proizvođači votke bi često dodavali začine ili voće u mešavinu.

 

5. Votka se može korigovati nakon što je destilirana

Možda mislite da je igra gotova za votku nakon procesa destilacije, ali tu grešite. Votka se može korigovati ili „završiti“ nakon ove procedure mešanjem sa umerenim nivoom šećera, glicerina ili limunske kiseline.

 

6. Votka se i dalje može koristiti kao dezinfekciono sredstvo

U slučaju da vam ikada ponestane alkohola, možete koristiti votku kao alternativu. Za ugrize buba, ogrebotine i manje posekotine, možete naneti malu količinu kako biste sprečili početak infekcije.

Beluga Votka

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code