Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Rum je egzotično alkoholno piće čija popularnost iz godine u godinu sve više raste, a koje pored raskošne palete ukusa poseduje i neverovatnu istoriju. Dobija se od šećerne trske, a dolazi iz karipskih i nekoliko južnoameričkih zemalja. Njegov ukus, boja i aroma zavise od dužine sazrevanja u različitim vrstama buradi – što duže rum boravi u buretu to će njegova boja biti tamnija. Neretko odležava po sedam i više godina, što doprinosi njegovoj raznovrsnosti i kvalitetu. Jedan od njih je svetski pozanti Diplomático rum koji dolazi iz Venecuele. Evo i priče o njemu.
Diplomático rum predstavlja vrhunski proizvod koji potiče iz Venecuele, zemlje koja se nalazi na severu Južne Amerike koja, posmatrajući Karibe u širokom zamahu izlazi na Karipsko more, dok se njenim zapadom lenjo protežu veličanstveni Andi. Odavno nije tajna da je njihovo podnožje bogato plodnim zemljištem, obiljem vode i povoljnom klimom, što pruža idealne ekološke uslove za proizvodnju premijum šećerne trske od koje se pravi rum. I baš na tom magičnom mestu su, četiri lokalne porodice, koje je ujedinila zajednička strast prema rumu, osnovale Destilerias Unidas S.A. (DUSA). Iz ove destilerije, čiji koreni sežu u daleku 1908. godinu, dolazi naširoko čuveni Diplomático rum.
Ličnost koja je inspirisala nastanak Diplomático ruma bio je Don Juancho Melendez. Prema legendi poznati Venecuelanac, mantuano (plemić) koji je živeo krajem 19. veka, strastveno je istraživao svet alhoholnih pića, birajući samo ona najbolja. Njegova posvećenost, viteštvo i autentična ličnost uticali su na nastanak čuvenog brenda kao što je Diplomático rum, dok se njegov portret nalazi na etiketama ovog jedinstvenog pića koje kombinuje snažan karakter sa neodoljivim aromama.
Diplomático rum može da se pohvali jedinstvenim procesom proizvodnje za koji su ključne sveže sirovine, fermentacija i detilacija, proces starenja kao i umetnost mešanja. Prirodno okruženje u kome se nalazi destilerija poseduje idealne klimatske uslove za uzgajanje šećerne trske od koje se potom dobijaju med i melasa - glavni sastojci za pravljenje ruma. Za fermentaciju je važana posebna vrsta kvasca koja se proizvodi u destileriji, a koja utiče na jedinstven i specifičan ukus. Pored tradicionalnog procesa destilacije, u nastanak Diplomático ruma uključena su tri nova, autentična procesa destilacije. To su: Barbet column, Batch kettle i Pot still o kojima će kasnije biti više reči. Već smo pomenuli samu lokaciju destilerije čija specifična klima pruža savršene uslove za ubrzano starenje u odnosu na neke druge lokacije. Primera radi, jedna godina starenja ruma u Venecueli ekvivalentna je trima godinama starenja u Škotskoj. I za kraj, tu su master blenderi, Tito Kordero i Nelson Hernandez koji nadgledaju proizvodnju i stvaraju rum sa najboljom kombinacijom ukusa i aroma.
Diplomatico rum nudi široku paletu proizvoda, od kojih svaki poseduje sasvim jedinstvene karakteristike. Tu su jedinstveni Planas, tamni rum koji putem složene filtracije ugljem postaje kristalno čist, kao i Mantuano, rum star osam godina, koji su idealni za koktele. Reserva Exclusiva, star dvanaest godina, najpoznatiji i najprodavaniji proizvod, i Seleccion de Familia, tamni rum boje ćilibara, predstavljaju elegantna, kompleksna pića, nastala kao rezultat mešavine najboljih rezervi koje su dugo sazrevale.
Međutim, ovoga puta želimo da izdvojimo Diplomático rum No.1, No.2 i No.3 koji pripada Diplomático Distillery Collection, posebnoj seriji nastaloj 2017.godine, čija se specifičnost u odnosu na ostale članove Diplomático porodice, ogleda u drugačijem načinu proizvodnje, pre svega destilacije u različitim kazanima. Već smo pomenuli Barbet column, Batch kettle i Pot still. Upravo su ova tri različita procesa destilacije u različitim kotlovima zaslužna za nastanak čuvenih brojeva 1,2 i 3 iz pomenute serije koja pravim ljubiteljima omogućava da osete čistu suštinu onoga što rum kao piće predstavlja. Pa da počnemo:
Diplomático No.1 Batch Kettle rum, se destiluje upravo u Batch Kettle – kazanu koji je uvezen iz Kanade davne 1959. godine i predstavlja jedini kazan ove vrste u kome se proizvodi rum. Iz njega je nastalo ovo, prvo izdanje pomenute serije, koja na potpuno nov način prikazuje samu destileriju i proizvodnju ruma vrhunskog kvaliteta, kao i sam stil ruma koji u tom procesu nastaje. Dobija se diskontinuiranom destilacijom od meda šećerne trske i odležava šest godina u novim buradima od američkog belog hrasta, zatim u starim burbon, i singl malt buradima. Zbog načina na koji je destilovan, u osnovi je kremast, te poseduje voćne i slatke arome divljeg cveća i note vanile. Njegova elegancija se nastavlja u nepcu gde su delikatni drveni tanini dopunjeni notama karamele i ukusa zrelog crvenog voća, koji se završavaju mekim, slatkim i dugotrajnim ukusom. Može se piti čist ili sa ledom.
Diplomático No.2 Barbet column rum se destiluje u Barbet column kazanu. Kao i njegov prethodnik ističe različitost koju Diplomático može da ponudi zahvaljujući drugačijim stilovima destilacije, u ovom slučaju kontinuirane, koja utiče na to da rum ima lagan, oštar, voćni miris. Barbet kazan je dizajniran specijalno za destileriju u kojoj nastaje Diplomático rum u koju je stigao 1959. godine iz Francuske.
Rum koji u njemu nastaje je tamne, zlatno braon boje sa bakarnim odsjajem. Proizvodi se od melase šećerne trske i odležava četiri godine u novim buradima od američkog belog hrasta, starim burbon, i singl malt buradima, baš kao i njegov prethodnik. Otkriva arome tropskog voća i note nadimljenog hrasta, pružajući prepoznatljiv i dobro izbalansiran ukus. Može se piti čist ili sa ledom.
Diplomático No.3 Pot Still Rum je poslednje izdanje iz ove serije. Destiluje se u Pot Still kazanu koji je prilagođen za potrebe destilerije, a 1959. godine je iz Škotske došao u Venecuelu. Kao što smo već pomenuli, sam rum je plasiran krajem 2017. godine u ograničenoj seriji od 5000 boca. Napravljen je od meda šećerne trske, destilovan diskontinuiranim procesom destilacije 2010. godine, da bi potom sazrevao u novim buradima od američkog belog hrasta, starim burbon, i singl malt buradima, dok nije dostigao optimalnu zrelost. Ovaj rum je veoma kompleksan, jak, dubok i bogat. U njemu se topla hrastovina spaja sa elegantnim notama karamele i vanile.
Da li ste znali da su čuveni: Diplomático Reserva Exclusiva, Diplomático Mantuano, kao i Diplomático Seleccion de Familia, u određenom procentu mešavine Diplomático rumova No.1, No.2 i No.3?
Diplomático rum predstavlja oličenje čistog savršenstva. Njegova jedinstvena proizvodnja koja se odlikuje kombinacijom vrhunskih sirovina, brižljivom destilacijom, fermentacijom, mešanjem i procesom starenja, za rezultat ima rum izuzetnih karakteristika i raskošnog ukusa. Bez obzira na to da li ste poznavalac ili tek počinjete da otkrivate svet ruma, Diplomático će Vas opčiniti svojom širokom paletom ukusa.