U čast letu – Jose Cuervo tekila

U čast letu – Jose Cuervo tekila

19 Jul 2024
  • Сподели:

 



Ovog juna smo učestvovali na fenomenalnom Viva tequila festivalu i bilo nam je prelepo. To nas je inspirisalo da napišemo tekst o tekili, neverovatnom piću koje potiče iz dalekog, egzotičnog Meksika. Kada pomislimo na tekilu odmah osetimo miris limuna, ukus soli, obuzme nas toplina, snažne boje se rastope pred našim očima i prosto poželimo da se prepustimo dokoloci i uživanju. Ali šta zapravo znamo o ovom piću? Evo nekih zanimljivih činjenica:

Tekila je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje potiče iz Srednjeg Meksika. Pravi se isključivo od plave agave – pustinjskog ljiljana kome je potrebno oko osam godina da dostigne punu zrelost. Da bi tekila bila tekila, mora da sadrži minimum 51% plave agave, dok vrhunska, najkvalitetnija, premium tekila, u svom sastavu ima 100% ove raskošne biljke.

Agava

Postoji čak 5 različitih vrsta tekile. To su: Silver – bela tekila, Reposado – tekila koja odležava u hrastovom buretu od dva meseca do godinu dana, Anejo – koja u buretu provodi od jedne do tri godine i Extra Anejo – koja odležava duže od tri godine. Tu je i Joven – mlada  tekila koja nastaje mešanjem silver tekile u većem, sa starijom-odležalom tekilom u manjem procentu.

Da li ste znali da je najstarija i najprodavanija tekila na svetu je Jose Cuervo, koja je nastala 1795. godine u mestu zvanom Tequila, po kome je ovo čuveno piće i dobilo ime? Možemo se pohvaliti time da smo njeni ekskluzivni distibuteri.

Jose cuervo bista

Njeno veličanstvo, Jose Cuervo tekila


Don Hoze Antonio de Kuervo je na svom porodičnom imanju, karakterističnom po vulkanskom tlu, obilju čiste izvorske vode, te umerenoj klimi uzgajao plavu agavu – glavni sastojak od kojeg će potom nastati vrhunska, čista, glatka tekila. Za Don Hozea, tekilu i njene potonje obožavaoce je bila ključna ta daleka 1795. godina kada je kralj Španije Karlo IV prvi put dozvolio proizvodnju tekile u komercijalne svrhe. Upravo tada je sve počelo…

Tekila

Kako zapravo nastaje Jose Cuervo tekila?


Počećemo sa neizbežnim brojevima: u Fabrici La Rojeña postoji 16 zidanih peći u kojima se kuva od 30 do 50 tona agave na temperaturi od 80°C do 90°C u vremenskom periodu od 36 do 40 sati… previse informacija? Sačekajte… prefinjenost ukusa tekile počinje uptavo tokom procesa kuvanja, kada se inulin transformiše u šećere, a gorki medovi odvajaju od agave.

Kada je agava skuvana, iz nje se oslobađa vrlo specifična aroma. Nakon hlađenja dolazi do procesa mlevenja – agava se seče na male komade i pritiska kako bi se iz nje oslobodili sokovi.

Dobijeni sok se se sprovodi u rezevoare za fermentaciju u koje se dodaje kvasac (saccharomices cerevisiae) koji šećere pretvara u alkohol. Tečnost koja nastaje nakon ovog procesa je poznata kao mrtvi mošt (Mosto Muerto). Cilj je da se proizvede tečnost sa maksimalnom količinom šećera i minimalnom količinom kvasa.

Zatim na red dolazi destilacija. Prva faza traje tri sata tokom kojih se Mosto Muerto stavlja u bakarni kotao kroz koji prolazi vodena para sve dok ne dođe do tačke ključanja. Sledeća faza traje duplo duže i odvija se u novom bakarnom kotlu, koji je po strukturi identičan prvom. Dolazi do kondenzacije koja nastavlja da razdvaja komponente sve dok ne nastane finalni proizvod – čista, bela (Silver) tekila.

Već smo pomenuli da tekila može da odležava u specijalnim drvenim buradima kako bi dobila dodatni ukus i miris. U zavisnosti od perioda starenja u buretu tekila, može biti: Reposdo, Anejo i Extra-Anejo.

Koju god da odaberete, nećete pogrešiti, jer svaka je posebna na svoj način. Na ovom linku možete pogledati našu bogatu ponudu Jose Cuervo tekile, te se dodatno  informisati o svakom pojedinačnom artiklu.

U ime leta ćemo sa vama podeliti recept za savršeno osvežavajući koktel čiji je glavni sastojak upravo tekila. U pitanju je prelepa Paloma koju nećete zaboraviti i kojoj ćete se uvek rado vraćati:

Tekila koktel

Sastojci za jedan koktel:


Priprema:


Blago nakvasite ivicu visoke čaše, pa je umočite u tanjirić sa solju kako bi ostala na ivici. Zatim u čaši pomešajte tekilu i Tonik Pink Grapefruit. Napunite ostatak čaše ledom i dodatno promešajte. 

Za kraj, dodajte ukras u vidu kriške grejpa i podesite uživanje na maksimum!

U ime leta, živeli!

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code