Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Vermut je ojačano vino, aromatizovano raznim biljnim sastojcima (korenje, cveće, bilje i začini).
Vermut se pravi od širokog spektra vinskog grožđa iz različitih vinskih regiona sa nizom uslova uzgoja i berbi. Vino se pretvara u vermut tako što se aromatizuje botaničkim sastojcima, a zatim se pojačava malom količinom destilovanog alkohola poput rakije.
Vina obično odležavaju i čine najmanje 75 procenata mešavine. Pravljenje vermuta je strogo čuvan proces. Postoji mnogo proizvođača i svaki koristi sopstveni recept za biljke, uključujući kamilicu, korijander, encijan, kleku, šafran, žalfiju i pelin. Neki vermut se završava odležavanjem nekoliko nedelja ili meseci.
Vermut se tradicionalno pravi u dva glavna stila: suvi vermut i slatki vermut.
Slatki vermut obično dolazi iz Italije, sladak je, začinjen i biljni, a koristi se u koktelima poput Menhetna i Negronija.
Antonio Benedetto Carpano iz Torina, napravio je prvi slatki vermut 1786. godine
Slatki vermuti su često srednjeg tela sa malo tanina i imaju arome, začina, vanile, karamele, kakaa i začinskog bilja. Pošto ukusi i slatkoća mogu biti tako široki, najbolje je probati veliki broj kvalitetnih vermuta da biste pronašli svoj omiljeni.
Suvi vermut, poreklom je iz Francuske i poznato je da se koristi za pravljenje Martinija. Prvi put se pojavio 1813. godine, a kreirao ga je Joseph Noilliy u Francuskoj.
Ovi vermuti su laganog tela, sa malo tanina i mogu imati cvetne, biljne i voćne note i profil ukusa sa ohrabrujućim suvim završetkom.
Arome i ukusi vermuta mogu se uveliko razlikovati u zavisnosti od stila i proizvođača.
I suvi i slatki vermut su odlični aperitivi. Služe se ohlađeni u koktel čaši, sa dodatkom limuna ili pomorandže koji pomažu da se otkriju njegovi ukusi.
Vermut se prvobitno prodavao u medicinske svrhe, a zatim je postao proslavljeni aperitiv, serviran samostalno ili sa dodatkom citrusa.
Kao i većina žestokih pića, nisu svi vermuti jednaki. Kao i kod viskija, tekile ili džina, kvalitet vermuta čini veliku razliku u ukusu. Posebno u koktelima sa minimalnim sastojcima, ukusi i arome vermuta se ističu i mogu napraviti ili razbiti piće.
Iako se danas širom sveta proizvodi čitav niz zanatskih vermuta, neki od najpoznatijih brendova su: , Martini, Antica Formula, Carpano, a u poslednje vreme vrlo popularan je postao i vermut brenda Mancino
Martini
Sastojci
60 ml votke Beluga ili džina Citadelle
1 kašika suvog vermuta
Maslina ili kora od limuna, za ukras
Priprema
Pomešajte džin ili votku, suvi vermut, malo leda i stavite ih u šejker za koktele da se sjedine.
Procedite u ohlađenu čašu za martini. Poslužite uz maslinu na štapiću za koktel ili koru limuna.
Vermouth & soda
Sastojci
led
50 ml vermuta (crveni, beli ili roze)
gazirana voda, za dopunjavanje (oko 200 ml)
Za ukras
3 zelene masline, nabodene na koktel štapić
kriška limuna
Priprema
Napunite čašu sa ledom, zatim sipajte vermut i dolijte gaziranom vodom. Ukrasite maslinama na štapiću i kriškom limuna.
Classic negroni
Sastojci
25 ml džina Whitley Neil
25 ml slatkog vermuta
25ml Campari
led
Kriška pomorandže
Priprema
Sipajte džin, vermut i Campari u čašu ili bokal za mešanje sa ledom. Dobro promešajte dok spoljašnjost čaše ne postane hladna.
Procedite u čašu i dodajte malo svežeg leda i ukrasite kriškom narandže.
Manhattan
Sastojci
75 ml burbona Buffalo Trace
15 ml slatkog vermuta
15 ml ekstra suvog vermuta
2 crtice bitera Angostura
led
Priprema
Sipajte sve sastojke u čašu za mešanje, dodajte kockice leda i promešajte. Kada se postigne željeno razblaživanje, procediti u martini čašu.
Ukrasite koricom pomorandže.