Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Smatra se da su se alkoholna pića „miksovala“ još u 17. veku, kada su se kokteli pili na dvorovima i bili rezervisani isključivo za vladare i njihove goste.
Danas, imamo priliku da uživamo u raznovrsnoj ponudi i neverovatnim blagodetima koje kokteli nose sa sobom i to zahvaljujući neverovatnom talentu i mašti barmena širom sveta.
Osnovna tajna svakog koktela jeste tačna razmera sastojaka. Međutim, tačne doze jesu jako važne, ali to nije sve.
Ukoliko želite da uživate u ispijanju laganih gutljaja vrhunskog koktela i da potpuno osetite prefinjenost ukusa i aroma, onda je jako važno koje sastojke upotrebljavate kao i sama dužina njihovog mešanja. Stoga, ne bi trebalo da mešate ili mućkate koktele duže od 10 sekundi, jer je to sasvim dovoljno vreme da se osete sve bogate arome, a opet dovoljno kratko kako se led ne bi istopio.
Ukoliko želite sami ili sa svojim prijateljima da pravite koktele, evo šta je važno da imate na umu:
Važno je ispoštovati sve ove korake ali i da uvek imate na umu da je prvi i najvažniji - izbor kvalitetnih sastojaka. U suprotnom, iako ispoštujete sve gore navedene stvari, a izaberete loše i nekvalitetne sastojke, nećete moći da uživate u pravim aromama koktela već će sutradan i vas i vaše prijatelje, vrlo verovatno, mučiti glavobolja. Kako biste to izbegli, pripremite se na vreme i informišite o kvalitetnim sastojcima potrebnim za pripremu različitih vrhunskih koktela ovde.
Za vas smo izdvojili nekoliko recepata klasičnih i vrhunskih koktela, koje možete pripremiti kod kuće:
Martini
- Par kockica leda
- 0,5 dl
- džina 0,25 dl
- suvog belog vermuta 1-2 masline
Priprema: u šejker sipajte džin, vermut i stavite led, promućkajte i sipajte u martini čašu. Na kraju dodajte masline.
Napomena: „Shaken, not stirred“, prema savetu Džejms Bonda.
- Kašičica šećera
- Malo vode (koristite čep flaše viskija kao meru)
- Kriška pomorandže
- Kandirana trešnja
- 2 kapi
- bitera1 mera
- viskija Led
Priprema: ubaciti šećer, vodu, pomorandžu, trešnju i biter u čašu. Malo izgnječiti, dodati viski i led i sve zajedno promešati.
- 60 ml Amaretto
- liker 30 ml sok od limuna
- 20 ml šećerni sirup
- 2-3 kapi Angostura biter
Priprema: sve sastojke promućkati u šejkeru i procediti u old fashioned čašu preko leda. Ukrasiti koktel višnjom i poslužiti.