Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Svi smo čuli za viski, verovatno najpopularnije piće današnjice. Ali šta zapravo znamo o njemu, osim da se pravi od žitarica? Ova neverovatna zlatna tečnost je tokom svoje bogate istorije uspela da zagospodari gotovo čitavim svetom. I to sa dobrim razlogom. Zahvaljujući svojoj svestranosti, bogastvu aroma i ukusa, slojevitosti i raznovrsnosti, viski se opravdano našao u društvu glavnih bogova alkoholnih pića.
Vredno je pomenuti da viski može da se pravi od različitih vrsta žitarica kao što su: ječam, raž, kukuruz, ovas ili pšenica.
U osnovnoj podeli viski može biti malt - koji se pravi isključivo od ječma, zatim grain viski koji nastaje od različitih žitarica koje u sebi sadrže veću ili manju količinu slada i mešani (blended) viski koji nastaje kao kombinacija prva dva.
Osim toga, viski se razlikuje i prema geografskom poreklu. Najpoznatiji potiču iz Irske, Škotske i SAD-a, mada su poslednjih godina sve dominantniji oni iz egzotičnih, dalekih zemalja, poput Japana, Indije ili Tajvana. Ipak, ovoga puta ćemo uporediti dva svetska klasika: škotski i američki viski – čuveni skoč i burbon.
Škotska je naširoko poznata kao „domovina viskija“, baš onih koji spadaju među najpopularnija i najkvalitetnija žestoka pića širom sveta. Njegovo poreklo nas vraća u davnine isprepletane legendama, ali čvrsto odane tradiciji koja se nepokolebljivo prenosi generacijama. Škotski viski se proizvodi gotovo u svim delovima ove prelepe zemlje, međutim viski koji potiče sa krajnjeg juga se poprilično razlikuje od onog koji dolazi sa severa. Rezultat je široka paleta aroma i ukusa, koja se kreće od laganih i voćnih pa sve do bogatih i dimljenih varijanti.
Za ovu raznolikost su odgovorni klima, zemljište, sirovine kao i način proizvodnje. Destilerije na obali mora proizvode viski koji nije ni nalik onom iz kopnenog dela zemlje. Ostrvski viski je gotovo kategorija za sebe u odnosu na recimo veoma popularni Speyside viski.
S tim u vezi, važno je napomenuti da postoji pet glavnih regiona u Škotskoj koji se ističu po proizvodnji sasvim autentičnog viskija, a to su: Highland, Lowland, Islay, Speyside i Campbeltown.
Najvažniji sastojci za dobijanje kvalitetnog škotskog viskija su voda, ječam i kvasac. Viski se destiluje dva puta, a potom oležava u hrastovim buradima minimum tri godine. Što više vremena provede u buretu, to je kompleksniji i dragoceniji.
Danas je škotski viski globalni fenomen, izuzetno cenjen u krugovima poznavalaca i kolekcionara u svim delovima sveta. Škotska je veoma ponosna na više od 120 destilerija od kojih su najpoznatije: Benriach, Lagavulin, Glendronach, Johnnie Walker, Glenglassaugh, Macallan, Ballantine’s... koje proizvode viski različitih aroma, ukusa i stilova, čuvajući tako vekovnu tradiciju i kontinuitet svoje neprocenljive kulturne baštine.
Burbon je ,,američki viski”, spektakularni simbol američkih žestokih pića. Poznat je po svojoj bogatoj aromi i glatkom, punom ukusu. Pre same fermentacije, burbon mora da sadrži minimum 51 % kukuruza, a često sadrži i više. U manjem procentu, u njemu se mogu naći i druge žitarice kao što su ječam ili pirinač, koji mu daju posebne note.Tradicionalno se destiluje u okrugu Burbon u Kentakiju, dok se ostali impresivni američki viskiji proizvode u destilerijama širom SAD-a. Međutim, drugi najpoznatiji region koji prednjači u proizvodnji viskija je država Tenesi na istoku SAD-a. Dovoljno je pomenuti da legendarni Jack Daniel`s potiče upravo odavde.
Burbon odležava najmanje 2 godine u hrastovim buradima koji mu daju karakterističnu boju, aromu i ukus. Sladak je, sa primesama vanile, karamele, hrasta, đumbira i začina. Njegova aroma je bogata i kompleksna, sa notama voća i začina. Postoje posebna izdanja burbona koja sazrevaju u buradima i više od 20 godina.
Pomenućemo neka od najpoznatijih imena među američkim burbonima. To su: Bulleit Bourbon, Jim Beam, Knob Creek, Maker’s Mark i mnogi drugi. Toplo Vam preporučujemo one koji su proizvedeni u destilireiji Heaven Hill, a to su: Elijah Craig, Evan Williams, Rittenhouse i Larceny, čiju kompletnu ponudu detaljnije možete pogledati ovde.
Burbon je definitivno jedinstveno i svestrano piće s bogatom istorijom i složenim ukusom. Bez obzira na to da li ga pijete bez dodataka, s ledom, ili u koktelu, burbon će Vam ponuditi jedinstveno iskustvo koje će Vas oduševiti.
Saznali smo da su i skoč i burbon alkoholna pića dobijena destilacijom fermentisanih žitarica, koja odležavaju u drvenim buradima pri čemu dobijaju karakterističnu boju i aromu. Postoje u različitim stilovima i ukusima, od laganih i voćnih, do bogatih i začinskih. Mogu se konzumirati ,,čisti”, na ledu, u kokletima, a neretko se koriste i u kulinarstvu.
Glavna razlika između skoča i burbona leži u upotrebi različitih sirovina, kao i u geografskom poreklu: škotski viski se najčešće pravi od ječma a burbon od kukuruza; skoč nastaje isključivo u Škotskoj, a burbon u Sjedinjenim Američkim državama. Škotski viski ima širok spektar ukusa, u zavisnosti od regije u kojoj se proizvodi i vrsti bureta u kojoj odležava. Burbon je obično slađi od škotskog viskija, s karakterističnim notama vanile, karamele i hrasta.
Za koji ćete se opredeliti zavisi samo od Vas. Mi Vam svakako preporučujemo da probate i jedan i drugi jer ćete tako uploviti u magični svet raznovrsnih ukusa i aroma. Obećavamo Vam da se nećete pokajati.