Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Još uvek su prisutni topli dani koji prosto zahtevaju opuštanje uz adekvatno osveženje. Iz tog razloga preporučujemo čuveni džin-tonik, jedno od najpoznatijih okrepljujićih mešanih pića, koje je većina vas zasigurno bar jednom probala. Njegov glavni sastojak, džin, se kao klasik sa bogatom istorijom, uglavnom vezuje za Englesku, odnosno gradove London i Plimut.
Engleski džin, prepoznatljivog i oštrog ukusa, svakako je jedno od najpopularnijih žestokih alkoholnih pića širom sveta.
Međutim, tu je i apsolutno šarmantni francuski džin, poznat i kao,,Gin Français" - sofisticiranija i elegantnija verzija klasičnog engleskog džina. Zahvaljujući svojoj posebnoj aromatičnoj paleti i brižljivom procesu proizvodnje, francuski džin se opravdano istakao kao sasvim unikatan proizvod.
Francuski džin je pre svega karakterističan po svojoj kompleksnoj aromatičnoj paleti. Pored tradicionalno prisutnih bobica kleke, u ovom džinu mogu se naći i lavanda, ruža, cvetovi lipe, zatim kora limuna ili korijander. Za razliku od engleskog džina koji je suvlji, francuski džin je često blago sladak i time primamljiviji za nepce. Uglavnom se proizvodi u manjim destilerijama, što omogućava veću kontrolu nad procesom proizvodnje, kao i upotrebu lokalnih sastojaka, što mu daje dodatnu autenstičnost.
Čini se da jugoistok Francuske poseduje baš sve: obilje sunčanih dana, beskarajno plavetnilo mora, prelepe krajolike prirode ukrašene šarmantnim selima… Tu se nalazi i zamak - Château de Bonbonnet, dom Citadelle džina. Drveće kleke koje raste preko puta ovog prelepog zamka su kreativnom Aleksandru Gabrijelu još 1996. godine dale ideju da napravi moderni francuski džin. Za proizvodnju džina potrebne su bobice kleke. Obzirom na to da one stvaraju aromatičnu osnovu ovog pića, vrlo je važno da budu kvalitetne. Zbog toga se bobice za Citadelle džin uzgajaju prirodnim metodama.
Pored toga, Citadelle sadrži još 19 biljaka koje osim što mu daju posebnu aromu, dodatno poboljšavaju osnovnu aromu bobica kleke. To su limun kao i drugi egzotični začini. Da bi se maksimalno iskorisitla aromatičnost svake pojedinačne biljke vreme infuzije i temperatura moraju biti individualno prilagođeni. Ovaj metod, koji je osmislio Aleksandar Gabrijel, zove se progresivna infuzija zahvaljujući kojoj Citadelle džin postiže svoju savršenu ravnotežu.
U pitanju je originalan proces koji omogućava da se svaki ukus i aroma dodaju džinu u skladu sa njegovom aromatičnom kompozicijom.
Zvuči složeno, ali to je isti princip kao kod kuvanja čaja: ako prebrzo uklonite vrećicu, čaj gotovo neće imati ukus, a ako je ostavite predugo, čaj će biti previše jak.
Isto je i sa aromatičnim biljkama koje se koriste u proizvodnji Citadelle džina. Efikasnost ovog prilježnog procesa je naučno dokazana, a Aleksandru Gabrijelu dodeljen patent za pronalazak.
Još jedan kuriozitet vezan za Citadelle džin je taj da se destiluje u samom zamku - Château de Bonbonnet – u, gde se nalazi destilerija napravljena od lokalnog kamena. U njoj je smešteno ukupno devet kazana iz departmana Šarant, a najveći među njima nosi simbolično ime Rocky!
Iako smatramo da svaki proizod iz asortimana Citadelle džina zaslužuje posebnu pažnju, ovoga puta ćemo vam predstaviti dva koja možete pronaći u našoj onlajn prodavnici:
Ovo je vrhunska kreacija, suva i struktuirana, koja postiže savršenu ravnotežu između suptilnosti i inteziteta, te na najbolji način predstavlja brend još od 1996. godine. Nudi bogatu i kompletnu aromatičnu paletu: na početku su dominantne bobice kleke koje se potom otvaraju zahvaljujući svetlim citrusnim notama koje utiču na dodatnu svežinu. Zatim na scenu stupa njegova egzotičnost začinjena dodirima bibera, muškatnog orašćića i cimeta.
Idealan je u džin-toniku sa dodatkom limunove kore. Džin-tonik napravljen Citadelle Original-om predstavlja čisto hedonsitičko savršenstvo koje jednostavno morate probati.Pored svega navedenog važno je pomenuti da je Citadelle Original osvojio preko 80 medalja, uključujući i onu za Spirit godine (Spirit of the Year) na World Spirits Award 2017-e. Takođe je izglasan za Najboji francuski džin na svetu (Best French Gin in the World) na Top 100 Spirits i nagrađen Gin Grand Master-om u Londonu.
Citadelle Jardin d’Ete je najnovija kreacija inspirisana baštom u Château de Bonbonnet-u, malom oazom prirode u kojoj rastu cveće, voće i začinsko bilje, koji uveliko prepoznatljivom džinu poklanjaju očaravajući miris i ukus. Citadelle Jardin d’Ete je delikatan i svež. U ovom predivnom piću se mogu otkriti note francuske dinje, juzua, celih limuna i korice pomorandže. Šta bi moglo biti idealnije za osvežavajući džin-tonik?
Za sam kraj ćemo sa Vama podeliti definitivno najbolji recept:
Sastojci:
Priprema:
Ohladite veliku čašu i napunite je velikim kockama leda do samog vrha.
Dodajte svoj Citadelle Gin.
Dodajte svoj tonik.
Izrežite limunovu koru.
Nežno je stavite u čašu.
Uživajte!