Najbolji V.S.O.P. konjak u 2023. godini – Ferrand Cognac

Najbolji V.S.O.P. konjak u 2023. godini – Ferrand Cognac

23 Februar 2024
  • Сподели:

 

Posle nekoliko inspirativnih priča o naširoko poznatom viskiju, ovoga puta smo rešili da Vam govorimo o neodoljivo šarmantnom piću – francuskom konjaku.

Konjak je definitivno jedno od najprefinjenijih žestokih alkoholnih pića. Ime nosi po istoimenom francuskom području „Konjak“, u kojem se uzgajaju najkvalitetnije sorte belog grožđa koje se potom koriste u proizvodnji ovog fascinantnog napitka. 

Konjak se destiluje dva puta i odležava u hrastovim buradima širokog dna najmanje 30 meseci do i po nekoliko desetina godina!


Ferrand konjak - kako je sve počelo?


Prvi tragovi proizvodnje konjaka vode nas u daleki 14. vek, kada se vino destilovalo kako bi se lakše transportovalo i skladištilo, a zatim sazrevalo u drvenim buradima. Te 1989. godine, na snažnim temeljima istorije i tradicije, kao rezultat susreta inovativnog Aleksandra Gabrijela i čuvene porodice Ferrand, jedne od najstarijih vinogradarskih porodica u regionu Konjak, nastala je kuća Maison Ferrand. Aleksandar je želeo da udahne novi život dotadašnjoj proizvodnji kao i da kreira jedan od najboljih konjaka na svetu. Nameravao je da očuva stare, zanatske metode koje su se značajno razlikovale od tehnika masovne proizvodnje, i da na tržište vrati istinsko bogatstvo Grande Champagne-a – najboljeg tla Konjak regiona. Pored ugledanja na tradiciju, Aleksandar se istovremeno fokusirao na inovaciju i eksperimentisanje tako što je koristio različite vrste buradi i tehnike sazrevanja.

Otelovljenje autentičnosti i karaktera su osnovne vrednosti na kojima je Maison Ferrand izgradio svoje poslovanje. Prvo sa konjakom, zatim sa drugim prepoznatljivim finim alkoholnim pićima o kojima ćemo govoriti neki drugi put.

 

Zbog čega je Ferrand konjak toliko poseban?


Vinova loza koja ovom konjaku daje autentičnost, zasađena je u srcu Grande Champagne, regiji koju poznavaoci nazivaju Zlatni trougao, čije izuzetno krečnjačko zemljište brdovitog pejzaža daje grožđu izuzetan kvalitet i neophodnu kiselost koji su presudni za pravljenje veoma dobrih vina od kojih će kasnije nastati zaista poseban konjak.

Ključan je proces destilacije koji se odvija pod budnim okom izuzetnih stručnjaka. Ferrand konjak se destiluje polako, u malim posudama kako bi se bolje koncentrisale arome i ukusi vina bogati voćnim aromama, koje će potom sazreti tokom procesa starenja.


Nakon brižljive destilacije nastupa proces odležavanja u malim hrastovim buradima koja se čuvaju u sedam različitih podruma od kojih su neki suvi, a neki vlažni. Debeli zidovi od krečnjaka, specifična lokacija podruma i vrsta poda (zemljani pod u vlažnim podrumima, cement u suvim) utiču na stvaranje niske temperature i vlažnosti  koji su neophodni za savršeno sazrevanje. Tokom procesa odležavanja, Ferrand Cognac provodi vreme u različitim vrstama buradi različite starosti, što dodatno utiče na njegovu izuzetnost.


Pored posebne vrste grožđa, destilacije i načina odležavanja, Ferrand Cognac svoju prepoznatljivost duguje i suptilnoj umetnosti mešanja. U prethodnom tekstu o Compass box Whisky-ju smo govorili o tome. Potrebne su godine prakse, mnogo talenta i intuicije pre nego što pravi majstor bude kadar da odabere pića koja će se najbolje dopunjavati i spojiti u savršenoj harmoniji.


Njegovo veličanstvo: Pierrre Ferrand 10th Generation


Iako kuća Pierrre Ferrand nudi širok spektar konjaka, od VS (very special / vrlo poseban konjak koji odležava barem dve godine i može biti označen sa tri zvezdice) do decenijama starih (XO – extra old / jako star konjak koji odležava najmanje deset godina), kao i posebne edicije koje se odlikuju jedinstvenim sazrevanjem u specijalnim buradima, istakli bismo Pierrre Ferrand 10th Generation (VSOP – very superior old pale konjak koji odležava najmanje četiri godine) koji je na World Cognac Awards 2023, "okovan zlatom" jer je osvojio prestižno prvo mesto u svojoj kategoriji.

Ovaj konjak je omaž nepokolebljivoj porodici Ferrand koja je od 1630. godine, kroz 10 generacija uspela da sačuva i prenese neverovatno znanje o vinovoj lozi, destilaciji i proizvodnji vrunskog konjaka.

Pierrre Ferrand 10 Generations je ekskluzivni francuski konjak koji se pravi samo od grožđa Ugni-Blanc. Destiluje se polako, a zatim odležava u francuskim hrastovim buradima, s tim da 20% destilata odležava u buradima Sauternes slatkog vina. Ima vrlo začinjen ukus koji podseća na voćnu tortu, suvo grožđe, kajsije, kokos i karamelu. Osvaja dugom i osvežavajućom završnicom s notama voća i mente, kao i svežeg duvana.

Najbolje je konzumirati ga ,,čistog” kako bi se u potpunosti osetile njegove pune i složene arome, ali svakako može da obogati različite vrste koktela. Ovo je raskošan konjak koji poseduje izvesnu svežinu koja očarava.

 

Da rezimiramo priču o konjaku


Ovoga puta smo naučili da je konjak prestižno piće sa bogatom istorijom i strogo kontrolisanom proizvodnjom koje nudi širok spektar aroma i ukusa, što ga čini idealnim izborom za različite prilike. I naravno, tu je moćni Ferrand koji je stvorio jedinstvenu emulziju tadicionalnog i modrenog, u čijem se bogatstvu ispoljavaju različiti oblici – od mladih i inovativnih, sve do kompleksnih i bogatih koji odležavaju i po nekoliko desetina godina.

Za kraj ne zaboravite da našu ponudu vrhunskih konjaka pogledate ovde.

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code