Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Rum je alkoholno piće koje se pravi od fermentisanog soka šećerne trske, sirupa od trske ili melase koja se destiluje da postane alkohol.
Prvi rum napravili su kolonisti na Karibima 1600-ih. Legenda kaže da je otkriven kada je barbadoški rob umočio svoju kašiku u poslužavnik sa ostacima melase koja je nedeljama provela na vrelom suncu.
Pravljenje ruma od šećerne trske je prilično jednostavan proces: stabljike šećerne trske se beru kada im je nivo šećera dovoljno visok, a zatim se pritiskaju da se dobije sok i odmah nakon toga se destiluju.
Rum na bazi melase se pravi tako što se sok kuva, a šećer se prenosi u rezervoare ili lonce, gde se kristališe i postaje melasa. Zatim se stvara kaša za fermentaciju dodavanjem različitih količina i vrsta kvasca, destilovane vode i hranljivih materija. Ova mešavina fermentira do tri nedelje.
Što je fermentacija duža, to je veći nivo estara koji povećavaju arome ruma. Rum se zatim obično dva puta destiluje u bakarnim posudama ili u destilatorima, ili u kombinaciji oba, pre nego što se pomeša ili odleži sa drugim serijama različitih stilova i starosti da bi se postigao željeni rezultat.
Rum može da odleži u nekadašnjim buradima konjaka, burbona, viskija ili šerija da bi se poboljšao ukus. Što duže odleži, to će više karaktera poprimiti iz bureta. Obično su to note vanile, meda, tanina i voća. Većina rumova na tržištu se pravi na ovaj način.
Rum se može proizvoditi bilo gde u svetu, ali neka uobičajena porekla su na ili oko Kariba.
Beli rum - poznat kao bistri, srebrni ili svetli rum. Beli rum odležava manje od godinu dana, nakon čega se filtrira da bi se uklonila boja. Ova vrsta ruma je savršena za mešanje sa drugim sastojcima. Bistri rumovi dobro idu uz sokove, voće i druge ukuse.
Tamni rum- tamni rum ima jači ukus od svetlog ruma zbog dužeg vremena fermentacije koje izdvaja više aroma ruma iz baze šećerne trske ili melase. Tamniji rumovi obično odležavaju duže u hrastovim bačvama da bi se stvorila bogata boja i smeli ukus.
Zaltni rum- poznat i kao bledi rum, amber ili zlatni rum je srednjeg tela. Amber rum ima dublju boju od svetlog ruma jer obično duže odležava u drvenim buradima. Zlatni rumovi su generalno nešto glatkiji od tamnog ili belog ruma. Slađeg su ukusa od svetlih ruma i mogu imati naznake vanile, melase, kakaoa, banana.
Spiced rum- ovaj rum je tamne boje i začinjenog ukusa. Rum i začini kao što su karamela i vanila se mešaju u alkoholnoj bazi. Ponekad se mogu uključiti i biljke i voće kao što je narandža. Poznat i kao aromatizovani rum, ova vrsta ruma je veoma popularna za pravljenje koktela.
Na sledećem linku možete pogledati našu ponudu rumova, od kojih bismo izdvojili dva svetska top brenda: Diplomatico i Plantation.
Rum Diplomatico se proizvodi u Destilerias Unidas S.A. u Venecueli. Destilerija se nalazi u podnožju Anda, što je savršena lokacija sa plodnim zemljištem, obilnom vodom i povoljnim vremenom. Takođe, Venecuela pruža idealne ekološke uslove za proizvodnju premijum šećerne trske od koje se pravi rum.
Don Juancho Melendez je lik koji je inspirisao stvaranje Diplomatico ruma i čija se slika nalazi na nekim etiketama ovog pića. Njegova impresivna kolekcija pića postala je veoma poznata među njegovim prijateljima pa je bio poznat kao "ambasador rezervi". Njegova posvećenost, viteštvo i autentična ličnost inspirisali su stvaranje Diplomatico ruma: jedinstvenog pića koje kombinuje nepogrešivi karakter sa neodoljivim aromama.
Old Fashioned
Sastojci
50 ml Diplomatico Reserva Exclusiva
2 kapi bitera
1 kocka smeđeg šećera
Dodajte sve sastojke u čašu za mešanje, napunite ledom, promešajte i procedite.
Rum Mule
Sastojci
50 ml Diplomatico Mantuano
100 ml Ginger Beer
10 ml soka od limete
Stavite sve sastoje u čašu, promešajte i dodajte led
Mai Tai
Sastojci
25 ml Diplomatico Planas
25 ml Diplomatico Mantuano
10 ml likera od pomorandže
20 ml soka od limete
30 ml soka od ananasa
Dodajte sve sastojke u šejker, protresite i sipajte preko leda.
Jedna je od vodećih svetskih proizvođača vrhunskih brendova koji se distriburiaju u više od 68 zemalja širom sveta. Kompaniju je osnovao Aleksandar Gabrijel, 1989. godine sa ciljem da očuva tradicionalni način proizvodnje. Samo 3 godine kasnije predstavio je Plantation rumove koji se razlikuju od ostalih jer sazrevaju dvostruko - kroz dvostepeni proces starenja.
DVOSTEPENI PROCES STARENJA- Prva faza odvija se u Tropima a završna u Francuskoj, u njihovim Ferrand hrastovim buradima koji dodaju ovim rumovima nežne taninske nijanse gde razvijaju svoju finoću i strukturu. Aleksandar koristi svoj tzv. “Petites Eaux” metod koji se sastoji u odležavanju vode u buretu u kojem je prethodno odležao rum. Zatim se ta “stara” voda dodaje u rum, isparava i tako se dobija savršeno integrisan Plantation rum. Tokom odležavanja u burbon buradima rumovi dobijaju posebne mirisne note vanile i kokosa.
Kokteli sa Plantation rumom
Jamaican sunset
Sastojci
15 ml likera od narandže
1 ceđena kriška limete
20 ml sirupa
60 ml pirea od manga
Sipajte sve sastojke u šejker za koktel, protresite pa sipajte u čašu za martini. Koristite krišku manga ili krišku limete da ukrasite koktel
Dark & Stromy
Sastojci
50ml Plantation 3 Stars
10ml sveže limete
Three Cents Ginger Beer
Dodajte sve sastojke u čašu napunjenu kockama leda prema gore navedenom redosledu
Pineapple Vanilla highball
Sastojci
40ml Plantation 3 Stars
15ml svežeg soka od limuna
10ml sirupa od vanile
Three Cents Pineapple Soda
Sve sastojke sipati u čašu napunjenu kockama leda prema gore navedenom redosledu