Da biste pristupili sajtu potrebno je da potvrdite da imate više od 18 godina.
Jedan od najbitnijih agrokulturnih proizvoda koji dolazi iz Meksika jeste agava –neverovatna biljka zahvaljujući kojoj nastaju i zbog koje možemo da uživamo u sjajnim žestokim alkoholnim pićima.
Nazivaju je još i “pustinjskim ljiljanom” a od nje se dobijaju različiti destilati, poput izuzetno popularne i omiljene tekile. Ali tu je i još jedan vrhunski destilat koji se dobija od agave– meskal. Meskal nije od ranije tako poznat kod nas, ali je poslednjih desetak godina primetan njegov znatno veći porast kao i popularnost i to najviše u okviru barmenske zajednice.
Tekila i meskal definitvno nisu jedini vrhunski spiriti koji nam dolaze iz Meksika, već pored njih postoji još nekoliko destilata koji se dobijaju od različitih tipova agave: Raicilla, Bacanora, Sotol i Pulque. Međutim, nekom drugom prilikom ćemo predstaviti sve njihove blagodeti, a sada ćemo vas upoznati sa osnovnim razlikama između tekile i meskala.
Najpre, treba znati da se meskal i tekila prave od različitih vrsta agave i da se proizvode u različitim geografskim područjima. Tekila nam dolazi iz srednjeg Meksika, dok se meskal proizvodi na jugoistoku, u državama Oaxaca, Guerrero, Durango, San Luis Potosi i Zacatecas. Za proizvodnju meskala mogu se koristiti sve vrste agave (poput Espadina, Mano Larga i Bermeja), dok se tekila dobija isključivo od plave agave (Blue Agave).
Postoji i bitna razlika u procesu sazrevanja agava, pa tako agave od kojih nastaje meskal sazrevaju u proseku od 8-9 godina dok plava agava za tekilu može sazrevati čak i do12 godina.
Još jedna od osnovnih razlika jeste da se meskal dobija pečenjem različitih agava dok se plave agave koje se koriste za dobijanje tekile kuvaju.
Prema nekim opštim standardima proizvodnje, meskal mora imati najmanje 80% agave šećera, a tekila se pravi od (minimum) 51% plave agave koja se (minimum) dva puta destiluje i krajnji proizvod sadrži minimum 35% alkohola.
Neretko se navodi kako meskal mora da sadrži i malog crva u flaši, što je apsolutna zabluda. Spomenuti crv je zapravo jedna vrsta moljca Hypopta agavis koji živi na agavi, ali najkvalitetniji meskali nikako ne mogu imati crva u flaši. Takođe je zabluda da ovaj crv ima svojstva afrodizijaka. Priča sa crvom u flaši je samo nekakav marketinški trik radi dodatne promocije ovog spirita, tako da bezbrižno možete uživati u njegovom konzumiranju.
Verovatno se pitate kakva je razlika u ukusu i mirisu ova dva meksička spirita? Smatra se da tekila ima “prefinjeniji” ukus dok meskal ima nešto jači i miris i ukus alkohola. Verujemo da ste se do sada upoznali sa aromom tekile, a ukoliko nikada do sada niste imali priliku da probate meskal, predlažemo vam da pogledate jedan od najkvalitetnijih meskala kojeg imamo u našoj ponudi.
Kada je reč o načinu degustacije tu nema neke znatne razlike između ova dva tipa spirita. Predlažemo vam dva različita načina konzumiranja meskal:
Svakako da i tekila i meskal predstavljaju zajedničku komponentu mnogih izvrsnih koktela. Čuvena margarita je jedan od vanvremenskih koktela, u kojem je srebrna (bela) tekila glavni sastojak.
Obična tekila dobija se destilacijom fermentisanog soka plave agave čiji sadržaj mora biti minimum 51%, dok se najkvalitetnije tekile proizvode od 100% plave agave. Tekila se deli na 5 različitih vrsta:
- Silver – bela tekila
- Joven – zlatna tekila
- Reposado – odležala tekila
- Anejo – stara ili tekila određenog godišta
- Extra Anejo – dodatno odležala tekila
Iako je tekila izuzetno popularna širom sveta, o njoj i njenim različitim vrstama se zapravo ne zna dovoljno, zbog čega ćemo više o tome pisati u nekom od naših narednih blogova.
Do tada, zanima nas da li ste do sada bili u prilici da isprobate meskal – “vodu života” kako je još nazivaju meksikanci i kakvi su vaši utisci i razlike u odnosu na tekilu?
Našu ponudu možete pogledati na sledećem linku: https://spiritswineshop.rs/meskal.html